© Korenmolen De Leeuw Aalsmeer
Disclaimer - Privacy Policy - Sitemap
Logo Lab 35 | Aalsmeer.nu + Logo CMS Eyecreator
 
 
+ -

Brooddeeg maken

Brooddeeg maken

Zet alle ingrediënten, behalve gist, enige uren tevoren weg bij kamertemperatuur. De temperatuur van het deeg is zeer belangrijk. Te koud deeg is niet goed, maar het is niet heel erg, het deeg rijst alleen minder snel. een te warm deeg - ontstaan door bijvoorbeeld het gebruik van te warm water of meel - is zeer slecht voor het deeg en geeft een slecht eindproduct.

Werkwijze:

  • Weeg alle benodigde ingrediënten nauwkeurig af.
  • Bij gebruik van bloem, deze eerst zeven.
  • Doe ALLE ingrediënten, dus bloem of molenmeel, zout, vet, gist, water of melk in een mengkom.
  • Als er vulling in het brood komt, deze later toevoegen, dus niet meekneden.
  • Meng de ingrediënten met de hand of mixer.
  • Kneed het deeg net zo lang tot de aanwezige eiwitten in de bloem of het molenmeel (zogenaamde gluten) glad zijn. Dit is een zeer intensief werk en duurt met de handen of de mixer zeker 15 minuten.
  • Wrijf het deeg met de muis van de hand uit op het aanrecht en rol het weer terug. deze handelingen herhalen tot het deeg taai wordt en van de handen loslaat/ Laat het deeg niet van de handen los, dan is het nog niet goed.
  • Controleer of het deeg goed is door een stukje deeg op de vingertoppen te nemen en langzaam uit elkaar te trekken: als er een mooi vlies ontstaat is het deeg goed.