© Korenmolen De Leeuw Aalsmeer
Disclaimer - Privacy Policy - Sitemap
Logo Lab 35 | Aalsmeer.nu + Logo CMS Eyecreator
 
+ -

Koken met spelt

Koken met spelt

Onze molen maalt hele speltgranen tot speltmeel waarmee je brood kan bakken maar wist je dat hele speltgranen ook gekookt kunnen worden?

Hele granen, zoals spelt, zijn veel voedzamer dan bewerkte producten en hebben een volle, nootachtige smaak. Het is een gezonde vervanger voor rijst, pasta of aardappelen.

Het nadeel van spelt is dat het niet zo snel op tafel staat als snelkookrijst. Spelt kan je het beste 6 uur laten weken in ruim water. Vervolgens afgieten en in vers water met een snufje zout in ongeveer 40 minuten gaarkoken. Gebruik zoveel water dat de spelt ruim onder staat. Proef af en toe of de korrels beetgaar zijn (je tanden moeten wel heel blijven). Nadat de kooktijd is verstreken, giet je de gare spelt af. Omdat de spelt eerst lang geweekt moet worden is het slim om een flinke hoeveelheid te maken en dan een deel in porties in te vriezen.

Vervolgens kan je de spelt door de soep doen, in een salade verwerken of bakken in een scheutje olie met knoflook, paddestoelen en wat zout en peper. Op internet staan voldoende recepten met speltgranen (zoek op: koken met spelt).