© Korenmolen De Leeuw Aalsmeer
Disclaimer - Privacy Policy - Sitemap
Logo Lab 35 | Aalsmeer.nu + Logo CMS Eyecreator
 
 
+ -

Volkoren molenbrood

Volkoren molenbrood

Ingrediënten:

500 gram volkorenmolenmeel, 20 gram verse gist of 8 gram droge gist, 6 gram zout, 10 gram suiker, 20 gram olijfolie of boter, 325 gram water. Voor de afwerking: geplette tarwekorrels, pompoenpitten of zonnebloempitten.

Kneed het deeg volgens de instructie brooddeeg maken. Maak van het gladde deeg op een vochtige ondergrond (aanrecht) een gladde bol. Leg de bol in een in de mengkom en laat deze 25 minuten rijzen. Laat de bol uit de mengkom vallen en druk het deeg plat. Rol de plak stevig op zodat er een puntmodel ontstaat. Laat de deegpunt 10 minuten op een nat bord of een natte broodplank liggen (het aanrecht is meestal te koud). Vorm nu het deeg volgens de instructie deeg vormen. Gebruik tegen het plakken alleen lauwwarm water. Als de deegrol gereed is, deze is dan ook nat, deze geheel door de geplette tarwekorrels of pompoen-/zonnebloempitten rollen. Leg het deeg in het broodblik met de sluiting in een van de onderhoeken van het blik, zodat het deeg zich in de narijs kan ontrollen. Plaats het broodblik op een bakplaat in het midden van de oven. Voor vloerbrood legt u de deegrol op een bakplaat. De narijstijd voor vloerbrood is 40 minuten en voor busbrood (uit een bakblik) 50 minuten. Het deeg dient voor het bakken in het midden een vinger dik boven het blik uit te komen.

Afbakken: de oven voorverwarmen in de hoogste stand gedurende 30 minuten. De regelknop op de juiste stand zetten: 220 graden. Plaats van de bakplaat: zie de pagina baktips/oventips. Baktijd: ongeveer 25 minuten voor vloerbrood en 30 minuten voor busbrood. Laat het brood op een rooster afkoelen zodat het brood kan 'uitwasemen'.