© Korenmolen De Leeuw Aalsmeer
Disclaimer - Privacy Policy - Sitemap
Logo Lab 35 | Aalsmeer.nu + Logo CMS Eyecreator
 
+ -

Zuurdesem maken

Elders op deze site staat het recept om een zuurdesembrood te maken als één recept. Je kunt echter ook eerst een desem maken en een deel daarvan gebruiken in andere recepten voor zuurdesembrood. Zo heb je steeds hetzelfde desem in verschillende broodrecepten, waarvan er velen op het internet te vinden zijn. Hieronder staat een korte versie van het recept om zuurdesem te maken. Als je eenmaal een goede actieve zuurdesem hebt kun je daarmee de lekkerste broden bakken. Er circuleren op internet vele recepten voor zuurdesem waaronder helaas ook vele recepten die niet goed zijn. Dit recept gebruiken we zelf en levert een mooie actieve desem. Voor een uitgebreide introductie voor het maken van een zuurdesem verwijzen wij graag naar de site van Levine.

Bereiding
Dag 1: Weeg 75 gram roggemeel af en 25 gram tarwebloem en voeg hier 100 gram water aan toe. Roer dit goed door elkaar, zodat het een mooi papje wordt. Dek de kom af en laat dit 24 uur staan. Zoek hiervoor een plekje op waar het niet tocht en waar het niet te warm en niet te koud is (kamertemperatuur).

Dag 2: Het papje is mogelijk al een beetje gaan rijzen (later is het ook weer ingezakt, maar dat is geen probleem). Pak het mengsel roer het goed door en doe 100 gram daarvan in een schone pot. De rest gooi je weg. Voeg 50 gram roggemeel , 25 gram gewone tarwebloem toe en 75 gram water. Roer dit goed door elkaar zodat het wederom een mooi papje wordt. Dek het papje af en laat het weer 24 uur staan. 

Dag 3: Het papje is mogelijk al wat beter gaan rijzen. Pak het mengsel roer het goed door en doe 100 gram daarvan in een schone pot. De rest gooi je weg. Voeg 25 gram roggemeel , 50 gram gewone tarwebloem toe en 75 gram water. Roer dit goed door elkaar zodat het wederom een mooi papje wordt. Dek het papje af en laat het weer 24 uur staan.

Dag 4: Het papje moet nu toch wel flink gerezen zijn (net als de vorige dagen is het mogelijk ook weer ingezakt maar dat hindert niet). Pak het mengsel roer het goed door en doe 100 gram daarvan in een schone pot. De rest gooi je weg. Voeg 15 gram roggemeel , 60 gram gewone tarwebloem toe en 75 gram water. Roer dit goed door elkaar zodat het wederom een mooi papje wordt. Dek het papje af en laat het weer 24 uur staan.

Dag 5 tot en met 7: Vanaf hier mengen we alleen nog tarwebloem bij: Pak het mengsel roer het goed door, doe 100 gram daarvan in een schone pot en voeg 75 gram bloem en 75 gram water toe. Roer dit goed door elkaar en laat het weer 24 uur staan. Tijdens die 24 uur rijst het desem tot wel de dubbele hoeveelheid (of meer) en zakt daarna weer in. Op dag 7 zal het zuurdesem fris zurig ruiken en zitten er luchtbelletjes in. Dit betekent dat het mengsel klaar is. Nu kun je het gebruiken om er brood van te maken.

Na dag 7 kun je in plaats van een deel weg te gooien ook de hoeveelheid desem vermeerderen (gebruik wel steeds de zelfde verhoudingen!) zodat je genoeg desem hebt gemaakt om broden mee te bakken.

Je kunt het desem ook in de koelkast bewaren (zelfs enkele maanden) als je voorlopig niet aan bakken toe komt. Als je het daarna weer wilt gebruiken haal je het uit de koelkast en roer je het goed door. Laat het goed op kamertemperatuur komen en herhaal dag 5 t/m 7. De eerste dag(en) doet het nog niets maar daarna wordt het desem met de dag actiever en verdubbelt het weer als vanouds. Succes!