Algmene baktips

Het bakken van brood, cake etc lijkt in het begin wat ingewikkeld.
Hoe vaker je het doet des te beter het gaat èn des te beter het smaakt!
Als het goed smaakt krijg je er steeds meer plezier in en ga je het dus vaker doen: cirkel rond.

 

.

Temperatuur

Vaak staat aangegeven dat de ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn. Dit is belangrijk, omdat dit het rijsproces beïnvloedt.
Zet de gewenste ingrediënten tijdig klaar, zodat het vanzelf op kamertemperatuur komt. In de zomer mag alles wat kouder zijn.
Maak water of melk niet lauw op gas: het deeg wordt dan meestal ’te heet’, wat nadelig is voor het eindproduct.

Soms wordt juist koud water aanbevolen. Doe dat dan ook want het bepaalt het resultaat voor een belangrijk deel.

 

Hulpstoffen

Gist: 10 gram droge gist is gelijk aan 30 gram natte of verse gist.
Stuifbloem: stuifbloem wordt gebruikt bij de verwerking van deeg, bijvoorbeeld bij het uitrollen om hinderlijk plakken te voorkomen. Let op dat u zuinig gebruik maakt van de stuifbloem. Teveel toevoeging aan het deeg geeft een verandering in het recept.

 

Brooddeeg

Ingrediënten van een brooddeeg

  • Molenmeel: dit wordt verkregen door de gehele tarwekorrel te vermalen (ook wel volkorenmeel).
  • Bloem: dit blijft over wanneer molenmeel wordt uitgezeefd. Hierbij worden de donkere zemeldelen van de tarwekorrel eruit gehaald.
  • Gist: zorgt in het deeg voor de vorming van koolzuurgas (gisting) en smaakstoffen. Er bestaat naast natte of verse gist ook droge gist.
  • Zout: dit is nodig voor de smaak en de structuur van het product. Zonder zout zal het deeg zeer snel rijzen en zogenaamd ‘kapot rijzen’.
  • Vetstof: margarine, roomboter of olijfolie. Door toevoeging van vetstof blijft het brood langer mals.
  • Suiker: dit geeft gist voedsel en het product kleur.

 

Wegen

Weeg de ingrediënten nauwkeurig af. Gebruik alleen de maatbeker voor water, melk etc. Gebruik de weegschaal voor de overige ingrediënten.

 

Broodblik

Als u brood in de oven bakt, dan kunt u gebruik maken van een broodblik, ook wel ‘bus’ genoemd. Het blik dient gemaakt te zijn van blauw plaatstaal (dus geen aluminium cakeblik gebruiken). De afmeting is 32 cm bij 10 cm.

 

Fruit

Gedroogd fruit zoals krenten, rozijnen, appeltjes en abrikozen moeten vooraf gewassen en geweld worden: week het gedroogde fruit twee dagen voordat je het gaat gebruiken 10 minuten in lauw water. Daarna koud afspoelen en in een vergiet of zeef op een bord of schaal bij kamertemperatuur 2 dagen laten staan. Hierna zijn ze goed te gebruiken in het vruchtenbrood of vruchtencake. Waarom wassen en wellen? Ten eerste om het vuil eraf te halen, ten tweede om het schilletje soepel te maken en ten derde om het vocht in de vruchten te laten trekken, omdat droge vruchten het vocht uit deeg onttrekken.

 

Oven

Gasoven met gasbranders aan de zijkanten

Om een goede warmteverdeling te verkrijgen, moet u bakken op een bakplaat, ook al zit het broodproduct in het blik. Plaats de bakplaat een richel onder het midden van de oven. Verwarm de oven voor op de hoogste stand, 15 minuten voordat het brood de oven ingaat. Als het brood hierna de oven ingaat de knop terugzetten op stand 6/7 bij een 8-standenthermostaat en op stand 7/8 bij een 10-standen thermostaat.

Gasoven met een ronde brander onderin, in het midden

Plaats de bakplaat in deze oven in het midden of een richel boven het midden om verbranden van de producten aan de onderzijde te voorkomen.

Elektrische oven

Plaats de bakplaat net onder het midden en verwarm de oven iets heter dan de gewenste temperatuur voor. Wanneer u uw product in de oven plaatst kunt u de knop terugzetten op de juiste temperatuur.

Bak- en braadoven (grill-bakoven)

Voor het bakken van groot brood in een blik moet u bij dit soort oven voorzorgsmaatregelen nemen. Om het verbranden van de bovenkant van de producten tegen te gaan dient u op de bovenste richel in de oven de druipplaat te plaatsen, met wat water erop. De oorzaak van het verbranden ligt namelijk in het feit dat de spiralen zeer veel heter worden dan de ingestelde temperatuur. Met de druipplaat bovenin houdt u de rechtstreekste stralingswarmte van de spiralen tegen.

Combi-oven

Deze oven heeft een in de achterwand geplaatste ventilator waardoor de warmte beter in de oven wordt verdeeld. Het is daarom noodzakelijk dat de oventemperatuur ongeveer 25 graden lager wordt ingesteld dan in de recepten aangegeven.

Waarschijnlijk heeft u al zoveel ervaring met uw oven dat u hem goed kunt instellen. Een pasklare instelling voor alle ovens is niet te geven, want het is gebleken dat geen twee ovens hetzelfde bakken.

Andere lekkere recepten

American Brownies

American Brownies

Ingrediënten 1 zakje American Brownie mix 50 gr Roomboter/margarine 100 gr Water 3 eieren Instructies Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Stap 2 Mix de eieren met de boter. Stap 3 Roer met spatel het water en de mix er door; eventueel extra 65 gr noten of...

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Niveau EasyTiid ±75 MinPorties 10Ingrediënten 500 gr Bitterkoekjescakemix 250 gr Roomboter/margarine 13 gr Water 5 eieren InstructiesStap 1 Verwarm de oven voor op: 160 graden Celsius.Stap 2 Boter of margarine ± 21 graad Celsius soepel draaien (niet luchtig); daarna...

Brooddeeg maken

Brooddeeg maken

Ingrediënten Zet alle ingrediënten, behalve gist, enige tijd tevoren weg bij kamertemperatuur. De temperatuur van het deeg is zeer belangrijk. Te koud deeg is niet goed, maar het is niet heel erg, het deeg rijst alleen minder snel. een te warm deeg - ontstaan door...