© Korenmolen De Leeuw Aalsmeer
Disclaimer - Privacy Policy - Sitemap
Logo Lab 35 | Aalsmeer.nu + Logo CMS Eyecreator
 
+ -

Griesmeel

Griesmeel

Wanneer tarwe (of spelt) na het malen wordt gebuild (gezeefd), wordt het volkorenmeel opgesplitst in de 3 hoofdbestanddelen:

  • zemelen
  • griezen
  • bloem 

 

De griezen zijn de kernen van de tarwekorrel, ook wel de tarwe-kiemen genoemd omdat hier in alle mineralen en andere bouwstoffen zijn opgeslagen om een nieuwe graanhalm te laten groeien als de graankorrel wordt gezaaid. Het is dus een zeer rijk bestanddeel van de tarwekorrel!

een hoeveelheid griezen noemen we ’griesmeel’.

Van griesmeel kan griesmeelpap of griesmeelpudding worden gemaakt. In onze winkel verkopen wij griesmeel gemaakt van tarwe en griesmeel gemaakt van spelt in verpakkingen van 1 kilogram.

Om pap te maken voeg je alleen warme melk en wat suiker naar smaak toe.

Recept griesmeelpudding

Benodigd: 7 eetlepels griesmeel, 1 liter melk, 3 eetlepels suiker, eventueel: citroen, krenten, rozijnen, vanillesuiker.
Werkwijze: Een klein beetje melk in de kom doen. De rest van de melk op het vuur zetten. Aan het beetje melk de griesmeel en de suiker toevoegen. Naar smaak kan er een beetje citroen, krenten, rozijnen, bitterkoekjes of een zakje vanillesuiker worden toegevoegd. Laat de melk koken en doe het mengsel erdoor. Laat het 1 minuutje doorkoken en de pudding is klaar.