Koken met Spelt

Onze molen maalt hele speltgranen tot speltmeel waarmee je brood kan bakken maar wist je dat hele speltgranen ook gekookt kunnen worden?
Hele granen, zoals spelt, zijn veel voedzamer dan bewerkte producten en hebben een volle, nootachtige smaak. Het is een gezonde vervanger voor rijst, pasta of aardappelen.
Het nadeel van spelt is dat het niet zo snel op tafel staat als snelkookrijst.

Ingrediënten

  • ±50 gr Speltkorrels per persoon

Werkwijze

Spelt kan je het beste 6 uur laten weken in ruim water. Vervolgens afgieten en in vers water met een snufje zout in ongeveer 40 minuten gaarkoken. Gebruik zoveel water dat de spelt ruim onder staat. Proef af en toe of de korrels beetgaar zijn (je tanden moeten wel heel blijven). Nadat de kooktijd is verstreken, giet je de gare spelt af. Omdat de spelt eerst lang geweekt moet worden is het slim om een flinke hoeveelheid te maken en dan een deel in porties in te vriezen.

Vervolgens kan je de spelt door de soep doen, in een salade verwerken of bakken in een scheutje olie met knoflook, paddestoelen en wat zout en peper. Op internet staan voldoende recepten met speltgranen (zoek op: koken met spelt)

Andere lekkere recepten

American Brownies

American Brownies

Ingrediënten 1 zakje American Brownie mix 50 gr Roomboter/margarine 100 gr Water 3 eieren Instructies Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Stap 2 Mix de eieren met de boter. Stap 3 Roer met spatel het water en de mix er door; eventueel extra 65 gr noten of...

Baktips

Baktips

Het bakken van brood, cake etc lijkt in het begin wat ingewikkeld. Hoe vaker je het doet des te beter het gaat èn des te beter het smaakt! Als het goed smaakt krijg je er steeds meer plezier in en ga je het dus vaker doen: cirkel rond.   .Tip temp Vaak staat...

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Niveau EasyTiid ±75 MinPorties 10Ingrediënten 500 gr Bitterkoekjescakemix 250 gr Roomboter/margarine 13 gr Water 5 eieren InstructiesStap 1 Verwarm de oven voor op: 160 graden Celsius.Stap 2 Boter of margarine ± 21 graad Celsius soepel draaien (niet luchtig); daarna...