Zuurdesembrood

Niveau

Gemiddeld

Tiid

± 6 dagen

Aantal  broden

2

Ingrediënten

  • 500 gr Roggemeel
  • Voldoende water om een zacht deeg te maken
  • 1 kg Tarwebloem
  • 7 gr zout
  • Aanvullend water voor tijdens het kneden (zie instructies)

Instructies

Dag 1

Meng 500 gram roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat in een kom. Zoek een warm plekje in huis, waar je het afgedekt met keukenfolie laat staan.

Dag 2

Het mengsel begint te bubbelen. Laat het met rust.

Dag 3

Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om weer dezelfde constistentie te geven als op de eerste dag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Dag 4

Laat het met rust.

Dag 5, middag

Ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askleurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het deeg ruim 5 minuten. Haal er, voordat je er zout bij doet, 500 gram af voor een volgend begin mengsel. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Dag 6, ochtend

Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is en hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd. Oudbakken brood kun je prima in stukken scheuren en door de soep doen.

Meer recepten

American Brownies

American Brownies

Ingrediënten 1 zakje American Brownie mix 50 gr Roomboter/margarine 100 gr Water 3 eieren Instructies Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Stap 2 Mix de eieren met de boter. Stap 3 Roer met spatel het water en de mix er door; eventueel extra 65 gr noten of...

Baktips

Baktips

Het bakken van brood, cake etc lijkt in het begin wat ingewikkeld. Hoe vaker je het doet des te beter het gaat èn des te beter het smaakt! Als het goed smaakt krijg je er steeds meer plezier in en ga je het dus vaker doen: cirkel rond.   .Tip temp Vaak staat...

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Niveau EasyTiid ±75 MinPorties 10Ingrediënten 500 gr Bitterkoekjescakemix 250 gr Roomboter/margarine 13 gr Water 5 eieren InstructiesStap 1 Verwarm de oven voor op: 160 graden Celsius.Stap 2 Boter of margarine ± 21 graad Celsius soepel draaien (niet luchtig); daarna...