Volkoren molenbrood

Niveau

Gemiddeld

Tiid

± 2,5 uur

Porties

1

Ingrediënten

  • 500 gr VolkorenTarwemeel van Korenmolen de Leeuw
  • 20 gr verse gist of 8 gr. droge gist
  • 7 gr zout
  • 325 gr water en aanvullend eventueel nog 75 gr water voor tijdens het kneden

Instructies

Stap 1

Kneed het deeg volgens de instructie brooddeeg maken. Maak van het gladde deeg op een vochtige ondergrond (aanrecht) een gladde bol.

Stap 2

Leg de bol in een ingevette in de mengkom en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Stap 3

Laat de bol uit de mengkom vallen en druk het deeg plat. Rol de plak stevig op zodat er een puntmodel ontstaat. Laat de deegpunt 10 minuten op een nat bord of een natte broodplank liggen (het aanrecht is meestal te koud). Vorm nu het deeg volgens de instructie deeg vormen. Gebruik tegen het plakken alleen lauwwarm water. Als de deegrol gereed is, deze is dan ook nat, deze eventueel geheel door de geplette tarwekorrels of pompoen-/zonnebloempitten rollen. Leg het deeg in het broodblik met de sluiting in een van de onderhoeken van het blik, zodat het deeg zich in de narijs kan ontrollen.

Stap 4

Plaats het broodblik op een bakplaat in het midden van de oven van ± 30˚ of afgedekt  met folie op een warme plaats in de kamer (de folie mag het deeg na het rijzen niet raken!) . Voor vloerbrood legt u de deegrol op een bakplaat in de oven. De narijstijd voor vloerbrood is 40 minuten en voor busbrood (in een bakblik) 50 minuten. Het deeg dient voor het bakken in het midden ongeveer een vinger dik boven het blik uit te komen.

Stap 5

Afbakken: de oven voorverwarmen in de hoogste stand gedurende 30 minuten. De regelknop op de juiste stand zetten: 220 graden. Als het brood te donker dreigt te worden na 15 minuten de oven terugdraaien naar 200˚. Plaats van de bakplaat: zie de pagina baktips/oventips. Baktijd: ongeveer 25 minuten voor vloerbrood en 30 minuten voor busbrood. Laat het brood op een rooster afkoelen zodat het brood kan ‘uitwasemen’.
Snijd het brood pas na volledig afkoelen. Hierna is invriezen, in plastic verpakt, een goede manier om altijd vers brood bij de hand te hebben: even ontdooien in broodrooster en klaar!

Meer recepten

Algmene baktips

Algmene baktips

Het bakken van brood, cake etc lijkt in het begin wat ingewikkeld. Hoe vaker je het doet des te beter het gaat èn des te beter het smaakt! Als het goed smaakt krijg je er steeds meer plezier in en ga je het dus vaker doen: cirkel rond.   .Temperatuur Vaak staat...

American Brownies

American Brownies

Ingrediënten 1 zakje American Brownie mix 50 gr Roomboter/margarine 100 gr Water 3 eieren Instructies Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Stap 2 Mix de eieren met de boter. Stap 3 Roer met spatel het water en de mix er door; eventueel extra 65 gr noten of...

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Bitterkoekjescake met Amarettosmaak

Niveau EasyTiid ±75 MinPorties 10Ingrediënten 500 gr Bitterkoekjescakemix 250 gr Roomboter/margarine 13 gr Water 5 eieren InstructiesStap 1 Verwarm de oven voor op: 160 graden Celsius.Stap 2 Boter of margarine ± 21 graad Celsius soepel draaien (niet luchtig); daarna...